Elektronické dálniční známky fungují na trhu rok a přináší řidičům komfort. Jejich nákup je rychlý, snadný a bezpečný

Přesně před rokem byl spuštěn prodej elektronických dálničních známek. Díky digitalizaci je jejich pořízení mnohem snazší a pohodlnější. Zatímco dříve nákup klasického papírového kuponu znamenal jeho shánění, nalepování, a hlavně nekonečné seškrabávání, dnes trvá pořízení e-známky v průměru 3 minuty. Dálniční e-známky si nejčastěji lidé kupují ve čtvrtek, denně se jich průměrně prodá kolem 15 tisíc. Za celý uplynulý rok se prodalo 5 749 263 kusů.

Motoristé si navíc mohou sami zvolit začátek platnosti, systém je pak prostřednictvím SMS nebo e-mailu upozorní na blížící se konec platnosti e-známky. Dálniční e-známky navíc zůstávají stejně jako kdysi papírové kupony častým a praktickým dárkem pod stromeček. Na webu edalnice.cz stačí zadáním SPZ zjistit, do kdy platí ta stávající a v návaznosti na to koupit novou.

„Máme za sebou rok provozu systému, což je delší doba, než jsme měli na jeho vývoj. Dobrý čas na ohlédnutí za celým obdobím. A dobrý pocit z výsledku a vděčnost všem, kteří na vývoji, provozování a rozvoji systému pracovali a pracují,“ říká Jan Paroubek, ředitel s. p. CENDIS, který projekt elektronické dálniční známky provozuje.

Během uplynulého roku Státní fond dopravní infrastruktury ve spolupráci se státním podnikem CENDIS operativně reagoval na podněty plynoucí z provozu. Na základě toho se například zjednodušil systém nákupu, zavedla opatření snižující možnost chybovosti, rozšířily se možnosti vrátit e-známku koupenou na neexistující SPZ.

Stejně jako letos, i v příštím roce si motoristé mohou vybrat ze tří variant platnosti dálničních e-známek – roční, 30denní a 10denní. Kromě jednoduchého nákupu v e-shopu na webu edalnice.cz je možné známku koupit také na 2000 pobočkách České pošty, u 200 čerpacích stanic EuroOil nebo u 14 samoobslužných kiosků.

Ne pro všechna vozidla jsou ale ceny e-známek stejné. Například elektromobily, hybridy či historická vozidla jsou při splnění určitých podmínek od dálničních poplatků osvobozena. Zdarma jezdí také držitelé průkazů ZTP/ZTPP. Zvýhodněny jsou rovněž automobily poháněné zemním plynem nebo biometanem. Pro ně platí tzv. eko cena (1 rok 750 Kč, 30 dnů 220 Kč a 10 dnů 155 Kč). Aut na LPG se uvedená možnost netýká.

U elektronických dálničních známek je možné nastavit libovolný datum počátku platnosti a koupit ji – ať už sobě či svým blízkým – až s devadesátidenním předstihem. Pokud tedy letošní e-známka platí do konce ledna, novou je možné koupit už nyní.

Jednoduchý je také nákup pro firmy. Zatímco dříve musely pro jednotlivá vozidla kupovat, a hlavně nalepovat a seškrabávat každý dálniční kupon zvlášť, dnes jim vše vyřeší hromadný nákup. Stačí nahrát potřebné údaje pro všechna vozidla, nastavit pro ně třeba různé počátky platnosti e-známky a vše pak zaplatit pomocí jediné úhrady kartou nebo bankovním převodem.

Kontrolu elektronických dálničních známek provádí Celní správa ČR a Policie ČR. Jízda bez platné e-známky se rozhodně nevyplácí, protože na místě hrozí pokuta až 5000 korun. Je tak určitě lepší ušetřit 3500 korun včasným nákupem roční dálniční e-známky.

Všem řidičům děkujeme a přejeme šťastnou a bezpečnou cestu s elektronickou dálniční známkou i v dalším roce.